06 - 810 11 008 (24 uur per dag bereikbaar)
Uitvaartkosten

Eerlijkheid en transparantie over de kosten van een uitvaart

De afgelopen maanden is er veel te doen geweest over misstanden in de uitvaartbranche. Sommige uitvaartondernemers maken misbruik van de kwetsbaarheid en het verdriet van nabestaanden om zoveel mogelijk geld aan hen te verdienen. Misschien heeft u de tv programma’s hierover gezien en heeft u er voor uzelf een mening over gevormd. Wie weet voelt u net als ik schaamte voor de misselijke praktijken binnen de branche. En mogelijkerwijs begrijpt u net als ik niet hoe deze wantoestanden zich nog voor kunnen doen, terwijl iedereen in het uitvaartvak spreekt over transparantie en eerlijkheid.
Men heeft er de mond van vol, maar het wordt mijns inziens te weinig in daden getoond. Zo blijft wat er gebeurt na iemands overlijden, wat er gebeurt bij een uitvaart en hoe nabestaanden dat kunnen bekostigen, in dikke mist gehuld. Terwijl ik het juist zo belangrijk vind om deze onderwerpen uit de nevel te halen. Ik vind dat het de taak van mijn branche is om de keuzes en wensen rondom een uitvaart eerlijk en overzichtelijk aan nabestaanden te presenteren. Ook zouden we kennis uit moeten dragen over de voor- en nadelen van verzekeringen, grote of kleine uitvaartondernemingen en het hebben van wel of geen keurmerken.
Ik voeg meteen de daad bij het woord. Leest u verder als u eerlijke en transparante informatie wil over de kosten van een uitvaart.

Misleidende advertentie

De afgelopen week kwam ik meerdere keren een advertentie tegen, waarin de kosten van een uitvaart stonden beschreven. Er stond in dat nabestaanden er rekening mee dienen te houden dat zij minimaal €7000,- moeten betalen voor een crematie of begrafenis.
Ik snap werkelijk waar niet waar deze kosten vandaan komen? En wat ik nog het ergste vind van deze advertentie, is dat het paniek veroorzaakt. Paniek of iemand wel voldoende verzekerd is, of wel voldoende gespaard heeft. Ik weet niet welke uitvaartonderneming geadviseerd heeft in deze berekening, ik weet wel dat deze veel te hoog is.
Een crematie kost geen €7.000,- tenminste als u geen ‘gouden koets’ wenst. Een begrafenis kost meestal geen €7.000,- behalve als u een bijzonder type graf of begraafplaats kiest.

Wat kost een uitvaart?

De kosten voor een gemiddelde uitvaart liggen tussen de €3.000,- en € 5.000,- voor een crematie. Een begrafenis kost, afhankelijk van welk type graf er uitgekozen wordt, tussen de €4.000,- en €6,000,-. Een eigen graf, particulier graf of familie graf kost namelijk bij de eerste ter aarde bestelling meer dan een algemeen graf.

Een uitvaartverzorger kiezen

Weet u dat u zelf uw uitvaartbegeleider mag kiezen? Zelfs als u een uitvaartpolis heeft, bent u niet verplicht om de uitvaart door uw verzekeraar te laten verzorgen. U bent vrij om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende uitvaartondernemingen. Ik raad het u zelfs van harte aan!
Bij het kiezen van een uitvaartbegeleider zijn er in mijn ogen zijn twee dingen erg belangrijk. De eerste is de klik met de uitvaartverzorger. Zonder een goede samenwerking tussen uitvaartverzorger en nabestaanden kan men geen goede uitvaart regelen/neerzetten. Zorg er daarom niet alleen voor dat u een eerlijke prijs betaalt voor de uitvaart van uw wensen, maar ook dat u nadenkt over wie u wilt dat u bijstaat, in de intenste tijd rondom een uitvaart. Het eerste contact met de uitvaartverzorger moet direct goed voelen.
En als tweede wil ik de kosten benoemen. Het is zaak de uitvaartondernemer te vermijden die zijn werk puur doet om zo veel mogelijk geld aan u te verdienen. Ga daarom niet met de eerste de beste in zee.

Kort geleden hoorde ik een mooie uitspraak:

“Voor een bruiloft kijken we niet naar wat het mag kosten, maar voor een uitvaart betalen we vaak te veel.
Voor een auto gaan we meerdere garages langs en onderhandelen we over de prijs, maar voor een uitvaart accepteren we de rekening.”

Mijn advies

Kortom het advies dat ik u graag wil geven is: Maak het onderwerp ‘uitvaart’ en de kosten ervan bespreekbaar, zet uw wensen op papier, ga in gesprek met ondernemers en vraag offertes aan. Vergelijk de offertes qua prijs, maar kijk zeer zeker ook of de onderneming qua werkwijze bij u past.
De meeste kosten zijn terug te vinden op het internet, en als google het niet meer weet… vraag het net zoals vroeger, als u de weg niet wist… aan een voorbijganger. In dit geval aan verschillende uitvaartondernemers. Vergelijk en neem de tijd. Er is geen haast! Al komt een overlijden onverwacht, zelfs dan is rust het beste oplossing.